Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Voeding en weerstand van ons lichaam

Vandaag, meer dan ooit, speelt voeding een essentiële rol in het versterken van ons immuunsysteem.

kleurrijke salade

We bevinden ons wellicht in de meest donkere periode van de laatste jaren; de Covid-19 pandemie zorgt niet alleen voor een sociale, economische en psychologische crisis, maar heeft ook betrekking tot het meest waardevolle in ons leven, nl. onze gezondheid.

Vandaag, meer dan ooit, speelt voeding een essentiële rol in het versterken van ons immuunsysteem. We moeten ons beschermen tegen allerlei virussen. Hoe kunnen we dit doen? Hieronder vind je een opsomming van voedingsstoffen die helpen on lichaam te versterken.

            1. Zink

De antioxidante eigenschappen beschermen de cellen tegen vernietiging. Je haalt het vooral uit rood vlees, zeevruchten, gedroogd fruit, peulvruchten en volkorengranen.

            2. Vitamine A

 Draagt bij tot het behoud en de actieve werking van de membranen die slijmvliezen produceren. Slijmvliezen blokkeren pathogene stoffen en microben en verwijderen ze uit het lichaam. Een typisch voorbeeld is het ademhalingsstelsel dat perfect moet kunnen functioneren in deze tijden om te voorkomen dat de microben in de longen terechtkomen. Je haalt het voornamelijk uit vette vis (zalm, haring, makreel, tonijn), zoete aardappel, wortel, courgette, mango, rode paprika.

            3. Vitamine C

Heeft een antioxidante werking die beschermt tegen celvernietiging, vooral in geval van verhoogde stress, waar we tegenwoordig vaak mee te maken hebben. Het draagt ook bij tot een goede geestelijke gezondheid, want daar hebben we allemaal nood aan. De werking is van belang voor het opnemen van ijzer, een essentiële factor om de lichaamsweefsels gezond te houden. Bovendien helpt het vermoeidheid tegen te gaan, waar we allemaal last van hebben in tijden van virussen. Je haalt het voornamelijk uit citrusfruit zoals sinaasappel, mandarijn, citroen, maar ook uit kiwi, aardbei en broccoli.

            4. Vitamine D

Deze vitamine heeft de eigenschap om door het lichaam zelf te worden aangemaakt na een korte blootstelling aan de zon. De laatste jaren komen mensen steeds minder in de zon, zeker nu we thuis moeten blijven om de algemene gezondheid en die van onszelf te beschermen. Vitamine D draagt bij tot de goede werking van ons immuunsysteem en reageert snel op ontstekingsorganismen die in verschillende pathologische omstandigheden kunnen opduiken en onmiddellijk behandeld moeten worden. Vitamine D kan worden aangebracht door het consumeren van vette vis, eieren, voeding verrijkt met vitamine D, zoals ontbijtgranen voor kinderen, en melkproducten. Bij een tekort in het lichaam kan je arts eventueel een voedingssupplement voorschrijven.

            5. Polyfenolen

Dit zijn antioxidante stoffen die het buitenmembraan van de cellen beschermen en die bijdragen tot een beter immuunsysteem. Je haalt ze voornamelijk uit voeding als fruit (voornamelijk citrusfruit), groenten, zoals lycopeen in tomaten, en volkoren granen. Ze zijn ook talrijk aanwezig in onze favoriete dranken: koffie, chocolademelk en in mindere mate ook in thee.

            6. Water

Waardevol voor elke functie van ons lichaam. We hebben de neiging om het te vergeten, dat is onze grootste fout. We bestaan uit water. Hydratatie verbetert de werking van de luchtwegen terwijl uitdroging het immuunsysteem verzwakt. Daarom wordt aangeraden om 2 liter water per dag te drinken en dus steeds een kleine of grote fles water bij de hand te hebben.

Hou rekening met al deze elementen in je voeding. Eenvoudige gebaren en wat aandacht voor onze dagelijkse gezondheid in combinatie met een aangepaste voeding beschermen ons tegen virussen. Zo kunnen we genieten van dat wat ons het meest waard is: onze gezondheid.

 

I. Alexandridis

Klinisch Diëtist - Voedingsdeskundige

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!
IBAN
PLEASE SUBMIT YOUR IBAN FIRST AND TRY AGAIN