Er bestaan mythes rond voeding die moeilijk uit de wereld te helpen zijn. Haal hier je informatie en roep de mythes over voeding een halt toe.
Maak een einde aan de mythes rond voeding
Er bestaan mythes die diep in onze voeding verankerd zijn en die we moeilijk de wereld uit krijgen. Tegenwoordig worden we overstelpt met informatie en we weten niet meer wat we moeten geloven. Hoe weten we wat juist of fout is? Wat is waarheid en wat is een mythe? We proberen enkele mythes te weerleggen.
Mythe 1
Verse groenten bevatten meer vitaminen dan ingevroren groenten
Vitaminen zijn waardevol en breken makkelijk af. Wanneer we de groenten oogsten, verliezen ze een deel van hun vitaminen. Daarna worden de groenten buiten bewaard, waar ze nog een deel van hun vitaminen verliezen tot we ze consumeren. En wat blijft er uiteindelijk nog over? Wanneer we de groenten onmiddellijk na het oogsten invriezen, blijven de bestanddelen bewaard tot wanneer we ze bereiden.
Mythe 2
Bruine suiker is beter dan witte suiker en honing is beter dan suiker
Deze drie bestanddelen verschillen bijna niet van elkaar. Bruine en witte suiker zijn precies hetzelfde. Enkel de kleur verschilt. Het bevat geen enkel voedingselement, niet in ruwe vorm en ook niet in de geraffineerde vorm. Het is gewoon 100% suiker, niets anders. Honing is ook een eenvoudige glucose. Het enige verschil met suiker is dat honing 50% fructose bevat. Dat het zou overeenkomen met één of andere voedingswaarde is louter en alleen maar een mythe. Ze hebben alle drie exact dezelfde hoeveelheid calorieën per eetlepel.
Mythe 3
Van suiker word je dik
Suiker behoort tot de groep van eenvoudige glucose en 1 gram is goed voor 4 calorieën. Met andere woorden: een koffielepel suiker (5 g) telt 20 calorieën terwijl een koffielepel olie 45 calorieën bevat. Het is dus niet zo slecht om suiker in je koffie te doen of om een klein stukje chocolade te eten. Het is een teveel waarvan je dik wordt, niet de suiker op zich.
Mythe 4
Als ik minder vetstoffen eet, ga ik vermageren
Vermageren doe je op basis van alle calorieën die je opneemt via je voeding en niet op basis van één enkele voedingsstof. Vetstoffen bevatten natuurlijk een hoge dosis calorieën (9kcal/g), maar in een evenwichtige voeding zonder een teveel zijn het niet de vetstoffen die je doen verdikken. Integendeel! Als je vetstoffen langdurig uit je voeding verwijdert, zal je lichaam reageren, want vetstoffen zijn onmisbaar voor je lichaam. Je metabolisme zal afnemen en je gewicht stagneert. Als je dan moe wordt, stort je je op alles wat rijk is aan vetstoffen en binnen handbereik is.
Mythe 5
Als ik aan lichaamsbeweging doe, ga ik afvallen
Sporten maakt deel uit van een goede gezondheid. Het bevordert de bloeddoorstroming, verbetert de hart- en longfunctie, draagt bij aan gezonde botten en aan een betere werking van je spieren en zenuwen, het bevordert het op gang brengen van je metabolisme en nog veel meer. Hoe zit het dan met afvallen? Onthoud dat één uur joggen 300 tot 350 calorieën verbrandt. Denk je dat dat veel is? Je hebt ze zo weer binnen als je een croque monsieur eet. Heel wat mensen denken dat ze dubbel zoveel mogen eten na een half uurtje lopen. Dat is echter niet zo! Erger nog: in plaats van af te vallen, ga je bijkomen.
Probeer na te denken over wat je hebt geleerd. Pas als je de mythes over je voeding kan weerleggen, kan je de volgende stap zetten in de richting van een beter leven.
I. Alexandridis
Klinisch Voedingsdeskundige – Diëtist