Een gezonde maaltijd bereiden vraagt tijd, maar of na al dat jachten en jagen van ons drukke bestaan nog tijd overblijft om te koken, is een andere vraag. Met deze tips maak je snel gezonde maaltijden klaar.
#1 Kook op voorhand
Een goede planning bespaart je veel tijd. Bedenk dus evenwichtige maaltijden voor een hele week en maak ze ook op voorhand klaar. Je hoeft dus ook nooit meer je hoofd te breken over het antwoord op de vraag “en wat eten we vanavond?”. Het geld dat je uitspaart wanneer je voor een week inkopen doet, is ook mooi meegenomen. Deze trend heeft zelfs een naam: batch cooking.
#2 Haal voordeel uit telewerken
Door de coronacrisis is telewerken nu helemaal ingeburgerd. Ben jij bij de gelukkigen die er gebruik van kunnen maken? Laat die kans dan niet liggen. Want waarom zou je van je middagpauze geen halfuurtje uittrekken om het avondeten te bereiden? ’s Avonds even opwarmen en je bent meteen klaar om aan tafel te gaan.
#3 Kies makkelijke, gezonde en snelle recepten
Deegwaren met linzen, kabeljauw in papillot, vegetarische hutsepot, … Hou een mapje met smakelijke en evenwichtige recepten bij, die eenvoudig en snel te bereiden zijn. Of bewaar ze op je smartphone. Als je dan even zonder inspiratie zit, hoef je alleen maar je verzameling voor de dag te halen.
#4 Leg een voorraadje basisproducten aan
Stop je kasten vol niet-bederfelijke voedingswaren. Met olie, zout, suiker, bloem, melk, granen (zoals rijst en tarwe), quinoa, graanproducten (deegwaren, griesmeel, brood, enz.) en enkele conserven heb je dan altijd alle basisproducten bij de hand. Gebruik voor je bereidingen bij voorkeur seizoensfruit en -groenten. Zijn ze niet vers te krijgen? Dan zijn diepvrieswaren een goed alternatief, omdat ze alle voedingsstoffen intact houden.
#5 Snel en gezond koken gaan wél samen
Voor een gezonde en snelle bereiding gaat er niets boven stoomkoken: je hoeft er zelf nauwelijks naar om te kijken en de smaak en voedingsstoffen van de ingrediënten blijven optimaal intact. Bij stoomkoken hoef je bovendien geen vetstoffen toe te voegen en veel minder kruiden. Roerbakken in een wokpan gaat ook snel en met minimale toevoeging van vetstoffen. Soms is koken in water handig, maar jammer genoeg verlies je dan de vitaminen en mineralen die in het water zijn terechtgekomen. Niets belet je natuurlijk om die bouillon te gebruiken voor een saus of soep.
#6 Combineer verse en gedeeltelijk bereide voedingsmiddelen
Een andere manier om tijd te besparen is … combikoken. Met andere woorden: je combineert verse ingrediënten met voedingswaren die je eerder volledig of gedeeltelijk hebt bereid. Denk aan voorgesneden, diepgevroren, ingeblikte of vacuüm verpakte producten. Handig en snel en bovendien evenwichtig als je gekookte of rauwe groenten op je bord combineert met een zetmeelhoudend product en een portie dierlijke of plantaardige eiwitten. Voeg nog een beetje gezonde vetten toe en kruid je gerecht naar smaak.
#7 Vergeet de éénpansgerechten niet!
Een éénpansgerecht is snel klaar en lekker. Salades vormen een goed voorbeeld als ze rauwe of gekookte groenten bevatten, een zetmeelproduct, eiwitten en een beetje olie. Nog een ander idee om slim te koken? Maaltijdsoepen, zoals minestrone! Combineer groenten, aardappelen of witte bonen met een beetje spek of ham en eventueel wat croutons als extraatje … en klaar! Ideaal om koelkastrestjes op te ruimen.
#8 Koken met het hele gezin
Veel kinderen doen niets liever dan (helpen) kokkerellen en ze nemen jou werk uit handen! Ze leren op die manier ook zelfstandig werken, krijgen meer zelfvertrouwen en vergroten hun kennis. Wat ze zoal aankunnen? Onder andere groenten schoonmaken met een dunschiller, fruit en groenten wassen, kaas raspen en alle ingrediënten voor een recept verzamelen …