Een spannende schattenjacht maakt elk verjaardagsfeestje tot een succes! Met onze tips ben je zeker dat je kleine gasten enkele onvergetelijke momenten beleven. Kaart, opdrachten, alles klaar? Daar gaan we!
Een schattenjacht is niet alleen leuk en opwindend, maar toont kinderen ook hoe ze kunnen samenwerken. Op één voorwaarde: dat je alles zorgvuldig voorbereidt. Elke stap is belangrijk!
Kies een thema
Elke schattenjacht van enige betekenis heeft een overkoepelend thema nodig. En dus ook een scenario. Maar hoe kies je dat? Laat je gewoon leiden door de voorkeuren van je kind: droomt het van piraten, prinsessen, superhelden of een sneeuwkoningin? Keuze genoeg! Als het thema vaststaat, moet je alleen nog maar een verhaaltje bedenken dat je spelers stap voor stap naar de schat zal leiden. Maak ook een schatkaart met hints voor de deelnemers.
Bedenk opdrachten en verberg aanwijzingen
Is het voorbereidende werk klaar? Dan is het tijd om je verbeelding aan het werk te zetten. Laat de deelnemers fysieke proeven afleggen, puzzels oplossen of behendigheidsspelletjes spelen. Als ze slagen, bemachtigen ze elke keer aanwijzingen die ze steeds dichter bij de schat brengen. Bedenk bijvoorbeeld een woordraadsel of anagram, werk een rebus uit of speel “ wie ben ik” en laat ze zo aanwijzingen verdienen.
Let er natuurlijk wel op dat je de totale lengte van het spel en de moeilijkheidsgraad van de raadsels aanpast aan de leeftijd van de deelnemers. Tussen 5 en 7 jaar zijn bijvoorbeeld nog niet alle kinderen even snel met lezen of rekenen. Begeleid de spelers dus goed en help ze af en toe met een hint. Anders raken ze misschien ontmoedigd en geven ze het op.
Een beloning bij elke stap
Waar het vooral op aankomt, is dat je alle spelers voldoende gemotiveerd houdt om verder te gaan. Zowel bij jonge als wat oudere deelnemers moeten de uitdagingen speels en leuk om uit te voeren zijn. Bedenk ook kleine tussentijdse beloningen bij elke succesvolle stap, zoals een cadeautje, wat verstopte snoepjes, enz. Dat sterkt het zelfvertrouwen en dus de motivatie van de kinderen.
De schat zelf
Een schattenjacht zonder schat? De teleurstelling zou groot zijn … Besteed bij de voorbereiding dus voldoende aandacht aan deze laatste stap in je plan. Maar hoe moet zo’n schat eruitzien? Eigenlijk gaat het om een reeks waardevolle voorwerpen die ergens in verborgen zitten, zoals een koffer (klassiek) of een piñata (grappig). Stop er voorwerpen in die verband houden met het thema van de schattenjacht, zoals nepedelstenen, medailles, verkleedspullen of creatieve accessoires. Snoep doet het natuurlijk ook altijd goed: zakjes met lekkernijen, chocolademunten, Smarties, granenrepen (al dan niet omhuld met chocolade), enz.
Hebben de kinderen het hele traject succesvol afgelegd en zijn ze bij de schat uitgekomen? Dat vier je met een feestelijk vieruurtje! Serveer een verjaardagstaart met kaarsjes en creëer een feestelijke sfeer met kleurrijke ballonnen en mooie slingers.