In deze tijden blijven kinderen, net als volwassenen, vaker thuis en dat beïnvloedt hun voedingsgewoonten.
De huidige Corona-periode, zonder precedent, verplicht ons, maar ook onze kinderen om meer thuis te blijven. Dit kan niet enkel een negatieve invloed hebben op onze fysieke en mentale toestand, maar ook op onze voeding. Minder beweging en meer tussendoortjes eten zijn typerend voor deze periode. Hoe kunnen we zorgen voor een gezonde voeding voor onze kinderen dat hun immuunsysteem aansterkt zonder een gewichtstoename?
Hieronder alvast enkele tips :
-
Begin de dag met een evenwichtig en gezond ontbijt. Combineer voedingsmiddelen zoals volkoren ontbijtgranen voor kinderen of volkorenboord met confituur of honing met fruit en een glas natuurlijke volle melk (idealiter melk speciaal samengesteld voor kinderen, deze is verrijkt met de nodige vitamines).
-
Tracht je kinderen dagelijks verschillende opties aan te bieden zodat ze het niet gauw beu worden en voldoende afwisseling in smaak en voedingsstoffen hebben.
-
Snij groenten zoals komkommers en wortelen in staafjes. Geef ze aan je kinderen als gezond tussendoortje. Je kan eventueel ook een dipsausje maken op basis van yoghurt met een beetje ketchup en mosterd.
-
Eet op regelmatige tijdstippen. Zo creëer je een routine voor je kinderen en weten ze wanneer het etenstijd is.
- Je kan samen met je kinderen een eetdagboek bijhouden. Je kan hen laten invullen wat ze precies hebben gegeten en gedronken. Op die manier worden ze zich bewust van wat ze eten en wordt het kinderspel. Je kan eventueel creatiever te werk gaan en hetzelfde resultaat bekomen door hen een collage te laten maken : uitknippen of hen laten tekenen wat ze hebben geconsumeerd en dit op een groot blad kleven. Maak van de gelegeheid gebruik om hen wat meer te vertellen over de voedingswaarde van de producten.
- Volg de 3-3-2-regel : 3 melkproducten, 3 stukken fruit en 2 slaatjes per dag. Voor melkproducten kan je kiezen tussen melk, yoghurt en kaas. Geef de voorkeur aan caloriearme producten.
- Rood vlees zit boordevol ijzer en mag niet ontbreken in de voeding van je kinderen. Het volstaat om 2 keer per week mager vlees te eten.
-
Vis is rijk aan omega 3. Zet het daarom 2 tot 3 keer per week op het menu. Je kan er sticks van maken door ze in een krokant jasje van zelfgemaakte paneermeel te steken.
- Geniet van de tijd die je samen met je kinderen thuis doorbrengt. Eet samen aan tafel en eet hetzelfde gerecht. Serveer bij elke maaltijd salade. Dit is het ideale moment om met het hele gezin te genieten van een betere voeding.
- Kook samen met je kinderen. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die samen met hun ouders koken betere voedingsgewoonten kunnen aanleren. Je vindt tal van voedzame recepten op het internet, zowel voor hoofdmaaltijden als voor tussendoortjes (cake, koekjes, enz.). Laat je kinderen helpen bij het bereiden van de maaltijden, ook al staat je keuken daarna helemaal overhoop.
Maak op een constructieve manier gebruik van de tijd die we tijdens deze gezondheidscrisis samen doorbrengen. Het is het ideale moment om meer dingen samen met je kinderen te doen. Zo leren ze van volwassenen en wij, volwassenen kunnen ook nog van hen leren.
We wensen alle ouders en kinderen een goede gezondheid toe.